Een taal probleem.... - Reisverslag uit Morón, Cuba van Janet Hogt - WaarBenJij.nu Een taal probleem.... - Reisverslag uit Morón, Cuba van Janet Hogt - WaarBenJij.nu

Een taal probleem....

Door: Janet

Blijf op de hoogte en volg Janet

16 December 2013 | Cuba, Morón

Na de leuke tijd in Camaguey waar een super leuke bar was met terras vol met lokale bevolking en hier en daar wat toeristen ben ik vertrokken naar Moron. Afgaande op de leuke verhalen van anderen en met de mogelijheid om met een aantal meerdere toeristen Caya Coco te bezoeken hier zijn heel veel Flamingo´s en andere dieren en daarnaast een pracht van een strand. Ik kwam veel te vroeg op het busstation aan dus daar begon het onderhandelen al. Ik deed een bod en iedereen lag dubbel van het lachendus ben ik maar braaf in de wachtruimte gaan zitten. Een buskaartje kun je pas kort voor vertrek kopen. In iedergeval mijn bod was blijkbaar niet helemaal belachelijk want uiteindelijk ben ik voor dat kleine bedrag totaal naar Moron gebracht. Ja ja het kan weer bijzonder verlopen. Bleek bijna 200 km te zijn en dat voor nog geen 20 CUC uiteindelijk dus nog goedkoper dan de bus. Ra ra hoe dit nu weer mogelijk was....dat blijft mij een raadsel. In Moron zat mijn Casa vol ik kreeg in iedergeval een heerlijk groot glas Annanassap want het is een Annanas gebied. Inmiddels was de halve straat al in de weer om een plek voor mij de regelen en ik kwam natuurlijk wel weer ergens terrecht. Helaas weinig ruimte om te onderhandelen. Ook op straat geen toerist te bekennen en dat dan veel Casa´s vol zitten ik vraag mij af waar iedereen dan zit. Het wa gewoon niet mogelijk om voor een beetje een normaal bedrag op de Caja´s terrecht te komen en om nu bijna 100 euro uit te geven voor 1 dag rondrijden is gewoon te zot voor woorden. Je moet over een dam van ong. 45 km en dan kom je op de soort van eilanden ik heb dit uiteindelijk niet gedaan. En had ik al besloten om de volgende dag te vertrekken naar Varadero. Na de halve Lonely PLanet te hebben doorgespit was het mogelijk om weer via Ciego de Avila op de bus te stappen en door te reizen. Nou de Casa dame en ik kwamen er niet uit volgens mij kon ik dus de volgende dag om 15.30 uur op de taxi stappen voor de helft van het bedrag waarvoor ik gebracht werd. (Normaal regelen de casa gasten dit zelf en steken dan een deel van het bedrag zelf in de zak) Nu had ik een telefoon nummer en dat vond ze al niet leuk en dan nog eens de prijs.....dat stond haar niet zo aan. Maar goed de volgende dag heerlijk aan het zwembad gelegen van het enige wazige Hotel in dit stoffige saaie stad. Het is net als in Zuid Afrika met de hele dag snoei harde house muziek. Bij de laatste duik in het zwembad prikkelde mijn buik zo dat ik toen pas door had dat die knal rood was geworden. Ik had dus heel handig dat stuk vergeten in te smeren en het was super weer die dag met ongeveer 10 man bij het zwembad dus goed vol te houden. Om 15.30 uur stond is start klaar om te vertrekken. Maar na een half uur nog geen taxi toen kwam onze dikke tante eindelijk eens van de stoel af en vertelde de buurman een verhaal en het bleek dat de bus volgens hen in de nacht zou gaan. Ik had hem dus behoorlijk hangen wat een gedoe en zij natuurlijk denken dat ik nog een nacht zou blijven Nou mooi niet dus. De oude magere buurman werd erbij geroepen die sprak nog iets Engels hij is een gepensioeneerde leraar Engels maar voor mij nauwelijks verstaanbaar. Deze oude baas wilde ook nog indruk op mij maken door te zeggen dat ik toch echt niet met de rugzak kon lopen naar de bushalte aan het einde van de straat. Toen de oude baas hem dan eindelijk door mij aangeboden hulp op zijn rug had viel hij bijna omver ha ha ha of het kwam door de drank of hij is gewoon een poessie. Ja toen zou ik ook nog even een taxi voor hem bestellen tot het einde van de straat hij maakte het verhaal wel helemaal spannend ha ha. Ik zie een bus aankomen en ga maar gewoon half op de straat staan want deze bus gaat toch echt naar Ciego de Avilla wat volgens de beiden niet mogelijk zou zijn (de fantasten). Maar ik kan instappen druk de chauffeur wat geld in de hand want officieel mogen er geen toeristen mee ivm verzekering of zoiets. De oude wil ook mee en ik kan hem met moeite afpoeieren gelukkig heeft de chauffeur ook geen zin in die oude en drukt hem gewoon de bus uit. En daar zit ik dan alleen in de bus tot we bij de eerste halte aankomen dan zit deze gelijk tjokvol. Maar ik kom mooi op tijd in Ciego de Avilla aan. Na wat gedoe kan ik dan toch een kaartje kopen maar dan wel naar Havanna. Ja er zit niets anders op dan toch maar die kant op de gaan want ik had mij voor genomen geen nachtbussen te nemen maar nu kom ik toch nog om 01.00 uur aan in Havanna. Half weg wordt er in een niets zeggend dorp gestopt voor een goede maaltijd voor nog geen 2.00 euro omgerekend. In dit soort van dorp op een kruising van wegen is het bere druk met bussen ongelooflijk en de bediening is erop ingesteld want alles gaat heel vlug. We zitten maar met 8 personen in de bus die alleen maar 1x stopt en daan door kacheld naar het eindpunt waar mijn trip begon wel een raar idee. Maar oke ik wil niet zolang in Havanna blijven dus maar even rondvragen voor een slaapplek in de buurt van de busterminal zodat ik om 08.00 uur de bus naar Varadero kan pakken. En ja hoor ook dit lukt. In een luxe villa wijk aan de overkant kan ik blijven overnachten. Ik wordt wel even een poot uitgetrokken want volgens mij heb ik er zelfs illegaal overnacht. Oke op zo´n moment een halve nacht in een super koude bus door de airco was ik wel toe aan een goed bed. Ik vraag mij af waarom de bussen altijd zo koud moeten zijn iedereen zit met sjaals of mutsen op en jassen aan en dan langzaam in te vriezen. Of de bevolking van Cuba soms denkt dat mensen met een witte huid beter overleven als het maar koud is ofzo ik snap het in ieder geval niet. En dan zelf klagen dat het koud is om dat het hier winter is.....ook dit blijft voor mij een raadsel zoals zoveel dingen in dit lang waar ik de vinger niet op kan leggen.